Ayvalık Cunda Uygulama Otelinde düzenlenen toplantıya, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişimi Destekleme ve İzleme Daire Başkanı Abdi Erdoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve koordinatör öğretmenler katıldı.
GÜNCELLENEN ÖĞRETİM PROGRAMLARI ÇAĞIN GEREKLİLİKLERİNİ, FERDİN VE TOPLUMUN DEĞİŞEN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK ŞEKİLDE YENİLENMİŞTİR
Güncellenen Öğretim Programları hakkında ayrıntılı olarak açıklamalarda bulunan MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Mesleki Gelişimi Destekleme ve İzleme Daire Başkanı Abdi Erdoğan, “Dünyada ve ülkemizde yaşanan sosyokültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, öğrencilerin gelecekte toplumun üretken üyeleri olarak sahip olmaları gereken vasıf örgüsünü ve nitelik dokusunu da değiştirmiştir. İçerisinde bulunduğumuz çağda, öğrencilerin sahip olmaları gereken temel bilgi, beceri ve değerlerin yanı sıra bunları edinme sürecindeki farkındalıkları da önem arz etmektedir. Ayrıca kazanılmış olan özelliklerin hayatın farklı alanlarında kullanılabilmesi için iyi bir donanım ve altyapıya sahip olunması da bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, ülkemizin bugününden yarınlarına kendilerine büyük umutlar bağlanan gelecek nesillerinin daha donanımlı bir şekilde yetişmesi için müfredatların yenilenmesi ihtiyacını doğurmuştur.
Yenileme çalışmalarının başlamasında kalkınma planları, 64 ve 65. Hükûmetlerimizin eylem planları, uluslararası ölçekte gerçekleştirilen sınavların sonuçları, farklı ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlar ile gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar etkili olmuştur. Sonuç olarak mevcut müfredatlar, öğrenme öğretme teori ve yaklaşımlarındaki yenilik ve gelişmeler doğrultusunda çağın gerekliliklerini, ferdin ve toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yenilenmiştir.
Yenilenen müfredatlar ilk olarak 2017-2018 eğitim öğretim yılında 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulacaktır. Bu hazırlıklarımızla 2018-2019 eğitim öğretim yılına tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim sürecimize istikrarlı ve çok daha güçlü, yeni ve yenilikçi bir şekilde devam edilecektir.” dedi.
MÜFREDAT YANİ ÖĞRETİM PROGRAMI, BİR ÖĞRETMENİN ANAYASASIDIR
İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız: “Müfredat (öğretim programı) öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinmesi hedeflenen temel bilgi ve beceriler çerçevesidir. Müfredat yani öğretim programı, bir öğretmenin anayasasıdır. Bir vatandaş için ise müfredat, çocuğunun geleceğidir; çünkü ülke çocukları öğretim programının temel felsefesi ışığında şekillenir. Peki, müfredatımız neden değişiyor? Aslında her şey değişiyor, hem de büyük bir hızla… Önemli olan biz bu değişimin neresindeyiz? Değişimlerden bî-haber miyiz? Değişimleri sadece takip mi ediyoruz? Yoksa değişimlere yön mü veriyoruz?..
Müfredatları geliştirme, yenileme ve güncelleme çalışmaları 2005 yılında başlamış; 2016-2017 eğitim öğretim yılının başından bugüne ise farklı bir boyut kazanarak 51 müfredat ekseninde kapsamlı bir yenileme (güncelleme, gözden geçirme, ikmal ve değişiklik) çalışması olarak hız kazanmıştır. Bakanlığımız, müfredat çalışmalarını yürütmek üzere Bakanlık uzmanları, akademisyenler ve aktif olarak görev yapmakta olan öğretmenlerden çalışma grupları oluşturmuş; bu süreçte, Şûra kararları ve hükûmet programları başta olmak üzere, farklı kurum ve kişilerce üretilmiş 350 farklı doküman ve rapor incelenmiştir. 72 program geliştirme toplantısı, 18 tanıtım ve tartışma toplantısı, 15 formatör eğitimi toplantısı, 15 öğretmen eğitimi çalışma toplantısı olmak üzere 120 toplantı yapılmıştır. Değişik zamanlarda ve farklı mekânlarda yapılan bu toplantılara 7.742 öğretmen ve akademisyen katılmış; 1.738 öğretmen ve akademisyen program geliştirme sürecine tam zamanlı olarak katılmıştır. 13 Ocak 2017 tarihinde Millî Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz tarafından düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyunun görüşlerine sunulan taslak müfredatlar, 27 gün süreyle mufredat.meb.gov.tr adresinde incelemeye ve görüş bildirimine açık tutulmuş; 175.342 geri bildirim ve katkı mesajı gelmiştir.
Aynı süreçte Bakanlığımız facebook hesabından 91.487 görüntüleme ve 31.268 etkileşim; twitter hesabından da 530 milyon görüntüleme ve 19 milyon 100 bin profil ziyareti gerçekleşmiştir.
Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak Bakanlığımız Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 21.03.2017 tarih ve 3782287 sayılı yazı ve 08.05.2017 tarihli e-postaları doğrultusunda öncelikle il koordinatörleri belirlenmiş; 03-26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Antalya ve Aydın/Kuşadası´nda gerçekleştirilen ‘‘Güncellenen Öğretim Programları Eğitici Eğitimi’’ çalışmalarına ilimizi temsilen; Temel eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 11 ayrı branştan 42 koordinatör öğretmen Ortaöğretim kurumlarında görev yapmakta olan 15 ayrı branştan 36 koordinatör öğretmen katılmışlardır.
Belirlenen bu eğiticiler kendi ilçelerinde program tanıtımlarını gerçekleştireceklerdir. Güncellenen öğretim programları kapsamında ilimizde bulunana ilköğretim kurumlarında görev yapan 11 branştan toplam 6479 öğretmene 5-15 Eylül 2017 tarihleri arasında «Güncellenen Öğretim Programları Tanıtım Toplantıları» gerçekleştirilecektir.
Güncellenen öğretim programlarının ve 2017-2018 eğitim öğretim yılının tüm eğitim camiasına hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.