MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş Balıkesir’de
1068
10:00
04.12.2017

     01 Aralık 2017 Cuma günü saat 10:00’da Salih Tozan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Güncellenen Öğretim Programları ve Yenilenen Müfredat Çalışmaları Tanıtım Toplantısı”na İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız, ilçe milli eğitim müdürleri, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, şube müdürleri, okul müdürleri ve formatör öğretmenler katıldı.

     Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız: “İçerisinde bulunduğumuz çağda, öğrencilerin sahip olmaları gereken temel bilgi, beceri ve değerlerin yanı sıra bunları edinme sürecindeki farkındalıklar da önem arz etmektedir. Ayrıca kazanılmış olan özelliklerin hayatın farklı alanlarında kullanılabilmesi için iyi bir donanım ve altyapıya sahip olunması da bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum, ülkemizin bugününden yarınlarına kendilerine büyük umutlar bağlanan gelecek nesillerinin daha donanımlı bir şekilde yetişmesi için müfredatların yenilenmesi ihtiyacını doğurmuş; bu doğrultuda, Bakanlığımız, 2016-2017 eğitim öğretim yılının başından bugüne 51 müfredat ekseninde kapsamlı bir şekilde bir yenileme (güncelleme, gözden geçirme, ikmal ve değişiklik) çalışması yapmıştır. Yürütülen müfredat çalışmalarının Bakanlığımız mutfağındaki en önemli ismi, Talim Terbiye Kurulu Başkanımız Sayın Alpaslan Durmuş Beyefendi’yi bugün Balıkesir’imizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yoğun programlarına rağmen teklifimizi reddetmeyerek bugün bu güzel programda bizlerle birlikte olan Talim Terbiye Kurulu Başkanımıza teşekkür ediyor; tüm eğitim yöneticilerimize ve formatör öğretmenlerimize güncellenen öğretim programları tanıtımı sürecinde yürütmüş oldukları başarılı çalışmalar ve sunmuş oldukları değerli katkılar nedeniyle teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” dedi.

DÜNYA DEĞİŞİYOR VE DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİMİN KENDİSİ

     MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş konuşmalarında: “Sosyokültürel hayat, bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişmeler, toplumun ve ferdin ihtiyaç duyduğu vasıfların da farklılaşmasına sebep olmaktadır. Bu farklılaşma ise tabii olarak çağın gerekliliklerini karşılayabilecek fertlerin yetiştirilmesini sağlayacak olan müfredatların yenilenmesi ve güncellenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Bu ihtiyaç ve Millî Eğitim Bakanlığının değişen felsefesi doğrultusunda müfredatları geliştirme, yenileme ve güncelleme çalışmalarını 2016-2017 eğitim öğretim yılının başından bugüne farklı bir boyut kazandırarak 51 müfredat ekseninde kapsamlı bir şekilde bir yenileme (güncelleme, gözden geçirme, ikmal ve değişiklik) çalışması yaptık.

     Mevcut müfredatları, öğrenme öğretme teori ve yaklaşımlarındaki yenilik ve gelişmeler doğrultusunda çağın gerekliliklerini, ferdin ve toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniledik.

     Yenileme çalışmalarına başlamadan önce nitel ve nicel araştırmalar gerçekleştirdik:

* Uygulanmakta olan müfredatların güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?

* Mevcut müfredatlar çağın ve toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap verebilmekte midir? Ne gibi eksiklikler hissedilmektedir?

* Müfredatlar nasıl daha işlevsel ve uygulanabilir hâle getirilebilir? Nasıl daha etkili ve yararlı sonuçlar alınabilir?

* Müfredatlarda güncelliğini yitirmiş konu veya uygulamalar var mıdır, varsa bunlar nelerdir?

* Öğretmen ve öğrencilerin müfredatlara yönelik memnuniyetleri ne düzeydedir?

     Bu soruların cevaplarını aramak üzere bakanlık uzmanlarımız, akademisyenler ve aktif olarak görev yapmakta olan öğretmenlerden çalışma grupları oluşturduk ve bu gruplarla;

* Farklı ülkelerin son yıllarda benzer gerekçelerle yenilenip güncellenen müfredatları inceledik.

* Eğitim, öğretim ve müfredatlar üzerine son dönemlerde yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalışmaları taradık.

* Anayasa ve ilgili mevzuat, kalkınma planları, hükûmet programları, şûra kararları, siyasi partilerin programları, sivil toplum kuruluşları ve sivil araştırma kurumları tarafından hazırlanan raporları analiz ettik.

* Millî Eğitim Bakanlığı Genel Müdürlüklerince geliştirilen anketler aracılığıyla öğretmen ve yöneticilerin müfredatlar ve haftalık ders çizelgelerine yönelik görüşlerini belirledik.

* İllerden her bir branş için müfredatlara dair il zümre raporları istedik.

* Branşlara yönelik açık uçlu sorulardan oluşan ve elektronik ortamda erişime açılan bir anket yoluyla veriler topladık.

* Üniversitelerimizden branşlar bazında müfredatlara yönelik rapor hazırlamalarını ve bunları Bakanlığımıza iletmelerini istedik.

     13 Ocak 2017 tarihinde “askıya çıkarılan” taslak müfredatlar, 27 gün süreyle mufredat.meb.gov.tr adresinde incelemeye ve görüş bildirimine açık tutuldu. Bu süre zarfında “mufredat.meb.gov.tr” adresi üzerinden 175.342; TTKB kurumsal e-posta adresi aracılığı ile de 8.850 görüş bildirild. Ayrıca kurumun facebook hesabında 91.487 görüntüleme, 31.268 etkileşim; twitter hesabında ise 530 milyon görüntüleme, 19 milyon 100 bin profil ziyareti gerçekleştirildi.

     72 program geliştirme toplantısı, 18 tanıtım ve tartışma toplantısı, 15 formatör eğitimi toplantısı, 15 öğretmen eğitimi çalışma toplantısı yapıldı. Yapılan saha çalışmalarına ve anketlere 100 bine yakın öğretmen ve veli katıldı. 7.742 öğretmen ve akademisyenimiz de değişik zamanlarda ve farklı mekânlarda yapılan toplantılara katılarak program geliştirme sürecine tam zamanlı olarak katkı sunmuş oldular.

2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YENİ PROGRAM HAYATA GEÇMİŞ OLACAK

     MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, “Şu an çalışmasını yapmakta olduğumuz 51 programın değerlendirmesi 15 Aralık tarihi itibariyle tamamlanacak. 15 Aralık tarihinden sonra değerlendirmeler ile ilgili son rötuşlarını yapıp yeni versiyonlarını ocak ayının ilk iki haftası içerisinde yayınlayacağız. Hemen ardından ocak ayının sonundan itibaren ise seçmeli dersler programı bağlamında okul türlerine göre değişen 800 civarında seçmeli dersimizde yenileme çalışması yapacağız. Böylece 2018-2019 eğitim öğretim yılına girdiğimizde tüm derslerde, tüm sınıflarda ve tüm branşlarda yeni programlar hayata geçmiş olacak.” sözlerine yer verdi.

   Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, konuşmalarının sonunda eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin sorularını büyük bir içtenlik ve samimiyetle cevaplamasının ardından program, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017  03-12-2017

03-12-2017

 

 

 

 

Yayın Tarihi: 04.12.2017