Balıkesir Öğretmenevinde düzenlenen törende 79'u hayırseverler tarafından yaptırılan 135 Tasarım Beceri Atölyesi'nin açılışı eş zamanlı olarak, canlı bağlantı yoluyla gerçekleştirilirken; 19 adet Tasarım Beceri Atölyesi'nin yapımı için protokol imzalandı.
Törenin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Ali TATLI: "Tasarım, beceri atölyeleri katılımcı öğrenmeyi destekleyen, başarıyı bütünsel bir yaklaşımla ele alan ve çocuklardaki karakter gelişimini ön plana çıkararak öğrencilerin kişisel olduğu kadar sosyal becerileri de okul ortamında başarı çıktısı için ön şart olarak kabul eden bir eğitim ortamı yaklaşımıdır. Beceri temelli eğitim anlayışının tasarım odaklı olarak sunulduğu bu ortamlar, çocuklarımızın bilişsel olduğu kadar bilişsel olmayan ve çok yönlü başarıda önemli rolü olan becerileri onların doğasına uygun, deyim odaklı geliştirmek için kurgulanmış eğitim ortamlarıdır. Tasarım beceri atölyeleri öğrenci, öğretmen, veli, okul, yönetici ve okul dışı paydaşların okul sistemi içinde aktif şekilde yer almalarını sağlayan bir programdır. Bu ortamlar; çocuklarımızın özellikle küçük yaşlardan itibaren merak ve keşfetme duygusunu tetikleyerek yeteneklerinin gelişmesine olanak sağlamaktadır. Bu nedenle özellikle okul öncesi ve ilkokullarımıza yapılacak olan tasarım beceri atölyeleri önem arz etmektedir. İlimizde Başarıyı İzleme Geliştirme Projesinin kurgulanıp uygulandığı tarihten bu güne kadar 135 adet tasarım beceri atölyesi yapılmış; bunların 58'i okul ve Milli Eğitim Bakanlığının çalışmalarıyla, 98'i ise hayırseverlerimizin katkılarıyla tamamlanmıştır. Bu atölyeler merak eden, sorgulayan ve üreten bireylerin yetiştirilmesine ciddi katkı sunacaktır." diye konuştu.
135 TASARIM BECERİ ATÖLYESİ YAPILDI
Valimiz Sayın Hasan ŞILDAK, törende yaptığı konuşmada hayırseverlere teşekkür ederek, Tasarım Beceri Atölyeleri'nin hayırlı olmasını diledi: "Çalışmanın rakamları küçük görülebilir, ama aslında yapılan çalışmanın anlamı çok büyük. Eğitime katılan her bir damla, verilen her küçük bir destek çok anlamlı ve değerli. Milli Eğitim Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımızın onayıyla yürürlüğe giren 2023 Eğitim Vizyon Belgesinin temel aldığı stratejilerden birisi de okullarımızı sadece derslik ortamları şeklinde sıkıcı ve boğucu mekânlar olmaktan çıkarıp; canlı, daha dinamik, görerek, yaparak, vurgulayarak çocukların, gençlerin yetişmesi, dokunarak eğitim alması için; sanattan spora, tarım ve hayvancılıktan bilim ve sanata, teknolojiye uzanan o geniş yelpazede tasarım beceri atölyesi dediğimiz yenilikçi sınıf ortamlarının oluşturulması amaçlanmıştı. Temel hedeflerden birisi buydu. Şimdi de kütüphanesiz okul kalmasın kampanyası var. Bu temel yaklaşım çerçevesinde bizim de geçen yıldan beri uyguladığımız ama asıl bu yıl aktif hale getirdiğimiz BİGEP kapsamında ana bileşenlerden biri olarak bunu koyduk. Yani burada esas olan ilin tamamında bir sinerji oluşturmak, sinerjiyi birleştirerek daha kocaman hale getirmek. Herkesin bu çorbada tuzunun bulunmasını sağlamak. Tasarım beceri atölyelerinde geldiğimiz durum şu; bir yıl içinde 135 atölye il genelinde bitmiş. Bu çok iyi bir rakamdır. Bu rakam bugüne kadar yapılan sayının üstünde bir rakamdır. 135 atölye tamamlanmış, 19'unun da bugün protokolünü imzalayacağız. 135'in 79'u hayırsever kişiler ve kuruluşlar tarafından yapılırken, diğerleri de kamu kaynaklarıyla yapılmış. Ama 135'in 79'u bir fiil burada da bir örneği bulunan eğitim gönüllülerinin verdiği destekle oluşturulmuştur. İlimize hayırlı uğurlu olsun ve emeği geçen başta Milli Eğitim bünyesindeki çalışma ekibimize, AR-GE ekibimize, bu konuda emek sarf eden kamu çalışanlarımıza, kaymakamlarımıza, ilçe milli eğitim müdürlerimize, okul müdürlerimize, destek veren kurum ve kuruluşlarımıza, hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Bu konuda belediyelerimiz çok sıkı destek oluyorlar. Hem Büyükşehir Belediyemiz hem ilçe belediyelerimizin yaptıkları atölyeler var. Bu çabaları, destekleri için teşekkür ediyoruz. Eğitim hepimizin adeta gönüllü seferberlik yaptığımız bir ortak paydamız bizim. Eğitim insan gücü demek, eğitim sermaye gücü demek. En büyük sermayemiz de gelecek nesiller, genç kuşaklar olduğu malumlarınız. Bu itibarla bugün mutluyuz." ifadelerini kullandı.
Programa, Valimiz Sayın Hasan ŞILDAK'ın yanı sıra, Balıkesir Milletvekili Yavuz SUBAŞI, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hv. Plt. Tuğg. Ergin DİNÇ, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Birol ŞAHİN, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyon Başkanı Ertem KÜÇÜK, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan BİLGİN, Karesi Kaymakamı Metin ARSLANBAŞ, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet NARLI, İl Emniyet Müdür Vekili Yasin DEMİR, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık HEKİMOĞLU, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan AVCI, Karesi Belediye Başkanı Dinçer ORKAN, İl Milli Eğitim Müdürümüz Ali TATLI, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi KULA, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi YARIŞ, Ticaret Borsası Başkanı Ersin ERDOĞMUŞ, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Fehmi ERDEM, Balıkesir OSB Bölge Müdürü Mesut ERAY, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Törende protokol konuşmalarının ardından projeye katkı veren hayırseverlere plaket ve teşekkür belgesi sunularak, yeni yapılacak olan 19 Tasarım Beceri Atölyesi için protokol imza töreni gerçekleştirildi.